Praktijk Oostwoud. Gezondheid voor mens én dier.

U bent hier:  Index > Behandelingen > Aromatherapie
 

Aromatherapie

Aromatherapie is een additieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie en sommige andere natuurlijke geurextracten. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en betekent zoiets als behandeling met geuren. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere methoden en gebruiken hebben.

Hoewel er al in de oudste beschavingen gebruik werd gemaakt van geurende stoffen in de geneeskunst is de aromatherapie zoals wij deze kennen niet zo oud.

In het algemeen wordt de Fransman René Maurice Gattefossé als grondlegger beschouwd. Het verhaal gaat dat hij bij het oplopen van een brandwond bij toeval naar een fles met etherische lavendel olie greep om de brandwond te koelen. De brandwond zou hierdoor sneller en beter genezen zijn dan gebruikelijk, waarna Gattefossé zich verder verdiept heeft in de geneeskrachtige werking van etherische olie. in 1937 verscheen van zijn hand het eerste boek op dit gebied met de titel “Aromathérapie”.

Werking
De aromatherapie schrijft een geneeskrachtige werking toe aan diverse etherische oliën. Voor verscheidene etherische oliën is inderdaad een gedeeltelijke wetenschappelijke onderbouwing van de geneeskrachtige werking, deze gaat echter nergens zover dat gesproken mag worden van een geneesmiddel in de zin van de wet. De geneeskrachtige werking van etherische olie zou op twee manieren worden uitgeoefend: de geur van etherische olie heeft een psychologisch effect en de chemische stoffen waar een etherische olie uit opgebouwd is zouden een lichamelijk effect hebben

Aromatherapie claimt niet alle soorten ziektes, aandoeningen en ongemakken te kunnen behandelen; er zijn een aantal gebieden waarin aromatherapie gebruikt wordt: huid en haar, spieren en gewrichten, stress, etc.

Gebruik

Verstuiven
Er wordt een toestel gebruikt om de etherische olie te verstuiven in de lucht. Bij deze techniek wordt de olie niet opgewarmd. Nadeel is dat relatief weinig olie opgenomen zal worden omdat de damp zich in de ruimte verspreid.

Verdampen
In dit geval wordt de olie opgewarmd tot ze verdampt. Meestal wordt de olie in een beetje water gedaan, waaronder bijvoorbeeld een kaars wordt geplaatst. Dit heeft hetzelfde nadeel als verstuiven.

Inhalatie 
Hierbij wordt een beetje etherische olie in heet water gedaan, de dampen worden boven dit bad geïnhaleerd. Hierbij wordt veel meer van de olie opgenomen dan bij verdamping of verstuiven in de ruimte.

Massage
Etherische oliën worden in kleine hoeveelheden toegevoegd aan een draagolie. Dit mengsel wordt gebruikt om te masseren. Als draagolie worden vette planten oliën gebruikt, zoals zonnebloemolie, amandelolie en jojoba-olie. Nadeel is dat maar een beperkt aantal van de bestanddelen van de etherische olie door de huid kunnen worden opgenomen. Daarnaast laat de huid ook de stoffen die wel door de huid kunnen dringen maar in beperkte mate door. Veel aromatherapeuten zijn echter van mening dat de etherische olie zo door de huid in het bloed wordt opgenomen.

In bad
De olie wordt toegevoegd aan een badolie of aan een draagolie en in bad gedaan. Dit heeft hetzelfde nadeel als bij een massage, al zal door verdamping in elk geval een deel van de olie via de longen worden opgenomen.

Oraal
Een druppeltje etherische olie op de tong of in bijvoorbeeld een capsule. Het nadeel is dat sommige oliën de slijmvliezen kunnen irriteren en de zeer sterke smaak van etherische oliën. Daarnaast zal de spijsvertering een deel van de bestanddelen van de olie onwerkzaam maken voordat het haar werk zou kunnen doen. Niet alle etherische olie wordt inwendig gebruikt, sommige zijn te giftig of te sterk irriterend.

Aromatherapie bij Praktijk Oostwoud
In principe gebruiken wij alleen Aromatherapie in combinatie met voetmassage en bij onze ligbaden. Maar wij verkopen ook een serie producten die speciaal voor u gemaakt worden, en afgestemd zijn op wat u nodig heeft. Wij verkopen o.a. lippenbalsem, voetenbalsem, shampoo, bodylotion, olie voor geurbranders en natuurlijk de therapeutische oliën.

Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese wetgeving consumenten niet uitleggen waar aromatherapie specifiek voor gebruikt kan worden. Voor vragen kunt u ons het beste mailen.

Producten Aromatherapie

Wij kunnen voor u de volgende producten leveren:

Olie
Olie – Ontspannend.
Olie – Stimulerend
Olie – Migraine / Hoofpdijn
Olie – Menstruatiepijnen
Olie – Spierpijnen

Voetenbalsem
Voetenbalsem Verwarmend/Versoepelend.
Voetenbalsem Verkoelend.

Lippenbalsem
Lippenbalsem.

Overige
Shampoo en bodylotion als olie en als creme. Gemaakt met biologisch gemaakte, natuurzuivere en gifvrije producten.

Speciale aroma’s
Wij maken voor u ook speciale aroma’s op maat.

 

 

Powered by CMSimple| html| css| Login